La Fleca - Can Dorca

Cap producte a la cistella.

El pa de cada dia

Fleca Dorca

Can Dorca va néixer el 1898, a les Preses. Molt enrere queda l’època d’anar a repartir el pa per les cases de pagès amb un carro. El negoci s’ha anat ampliant i ara la família disposa de set establiments a la comarca, inclosa una pastisseria. Un vell forn continua produint el tradicional pa de pagès que han fet tota la vida.

La història dels flequers de Can Dorca es remunta a finals del segle XIX, quan Josep Dorca i Callís i la seva dona, Mercè Pagès, van obrir, a les Preses, la fleca del carrer Sant Sebastià. Més de cent anys després, aquest primer local continua oferint el tradicional pa de pagès que es feia en aquella primera època. Aleshores, però, era l’únic producte que sortia del forn de Can Dorca, juntament amb la coca de pa. Tant la varietat de productes com el nombre de locals han anat creixent al llarg dels anys i s’han anat adaptant a les noves necessitats dels clients.

Quan els clients portaven la farina de casa

Durant la dècada dels 50, hi va haver un breu període de temps en què eren els mateixos clients els que duien la farina a Can Dorca perquè els flequers els fessin el pa. Molt més va durar l’època d’anar a repartir el pa a les cases de pagès de les rodalies, un cop per setmana, amb un carro i un cavall. El pa de pagès es venia a 7 pessetes el quilo i si no  arribava al pes, es feia la torna amb un tros de coca o un tros de pa. En aquells anys era habitual que els clients demanessin pans grans, de fins a 4 quilos. Avui dia, amb aquest pes, només els fan per encàrrec i se n’arriben a vendre unes 12 o 15 peces a l’any.

Expansió del negoci i noves botigues

Avui dia, els avanços tècnics permeten fer fins a deu fornades per nit. Abans, una màquina de pastar necessitava una hora per pastar 100 quilos de farina; ara ho fa en quinze minuts. Als pans de pagès s’han anat sumant, al llarg dels anys, les barres de mig i de quart de quilo, els llonguets, els panets de viena, els croissants, les ensaimades i tot d’altres productes. A la fleca de les Preses es van sumar, en cinc anys, quatre botigues més a Olot, i una a Sant Esteve d’en Bas.

El carro i el cavall han estat substituïts per dues furgonetes que distribueixen el pa entre els seus propis establiments. Al 1997, Can Dorca va obrir un nou establiment a les Preses, el més gran de tots, la pastisseria. Els mateixos clients ens demanaven per què no fèiem pastissos, aquest és un poble petit i no hi havia cap pastisseria.

Un forn antic

Aquest antic forn de la fleca de Can Dorca ja fa prop de seixanta anys que funciona. Actualment encara fa dues fornades diàries, és a dir, uns 240 pans de pagès de quilo. És el producte que a Can Dorca es manté des dels primers temps, i, malgrat les altres varietat de pa, sempre s‘hi torna, per fer les torrades.

HISTÒRIA

des del 1898
process-bg-item
1898

PROPIETAT FAMILIAR

process-bg-item
1945

PASSIÓ PEL PA

process-bg-item
2019

Cafè per emportar

process-bg-item
2020

ON-LINE